År 2.

Avdelningens personalfest en torsdagkväll i oktober år 2. Mobbningen har nu pågått i över ett år.

Avdelningen bestod av två underavdelningar. Nära hälften av personalen var inhyrda konsulter. Anställda samt konsulter var inbjudna till festen.

På inbjudan svarade jag först ja, sedan nej. Anledningen till det var att konsult Asta sagt till vår närmaste chef, chefen Bror, att hon trodde det skulle bli bråk om jag pratade om hur de brukar bete sig. Jag tackade nej eftersom jag kände mig hotad.

Efter att ha pratat med chefen Bror två dagar före festen beslutade jag mig ändå för att gå.

Välkomstdrink serveras i fikautrymmet. Arbetskamraterna behandlar mig som de brukar. Jag försöker koppla av.

Vid middagen fick chefen Bror en present eftersom han nyss fyllt år.

Sen var det lekar.

Konsult Curt var mycket berusad både under middagen och lekarna. Han kom hela tiden med elaka kommentarer om mig och en del andra. Till exempel anställd David och anställd Erik.

Efter ätandet och lekandet vidtog dansen. Jag satt och småpratade med konsult Fanny. Bland annat om hur konsult Asta betett sig mot mig. Konsult Asta uppehöll sig vid mig och konsult Fanny ett tag utan att jag märkte det. Konsult Asta kan ha hört vad vi pratade om.

Jag blir sedan uppbjuden av kunsult Curt som börjar med att vara närgången och så talar han om att han tycker att jag har snygga bröst. Han talar sedan om att han gjort jobb åt SÄPO. Att polisen älskar honom. Att han är den ende som kan ta ryssar och att han har mördat folk på SÄPO´s uppdrag. Konsult Curt sa att han inte varit anställd av dem, men däremot gjort tjänster åt dem. Han berättade också att han var inblandad i Palmemordet. Jag försökte skoja bort det genom att säga: bara du inte har planer på att mörda mig så bryr jag mig inte om det.
Sedan när vi fortfarande dansade, började (egentligen fortsatte han eftersom han redan under middagen hackat på anställd David) han trakassera anställd David också. Jag gick då ut ur rummet eftersom det inte längre var möjligt att dansa med honom.

Jag gick på toa. När jag kom ut därifrån såg jag konsult Gustav och konsult Asta gå in i konsult Astas rum. Jag gick med dem in. Konsult Astas hade ordnat ett barskåp bakom luckorna till en wyteboardtavla. Jag korpade åt mig en drink.

Konsult Astas satt på sin stol, konsult Gustav satt på Asta rumskamrats konsult Hjalmars stol. Jag satt vid en karmstol bredvid dörren.

Efter några minuter kommer konsult Curt och ställer sig i dörrhålet. Så börjar han att hota: "jag ska slå ihjäl dig", "jag slår ihjäl dig hur lätt som helst", "polisen kommer inte att hjälpa dig för du är en nolla", "polisen kommer inte att hjälpa dig för att dom älskar mig". Jag kommer inte ihåg allt. Att han skulle slå ihjäl mig, att jag var en nolla och att polisen inte skulle hjälpa mig upprepade han flera gånger.
Jag hade svårt att smita ut ur rummet eftersom konsult Curt stod i dörrhålet. Jag satt och han stod. Det var först när de båda andra reste sig och gick ut ur rummet som jag kunde smita.

I fikautrymmet stötte jag på chefen Bror och anställd David. Jag bad chefen Bror att följa med mig. Vi gick bort mot mitt rum. Sen berättade jag vad som hänt så gott jag kunde, Jag grät hysteriskt, hade hjärtklappning och andades konstigt; väldigt snabbt och jag kunde inte sluta med det. Jag kunde inte lugna ner mig. Jag upprepade allting flera gånger.
Chefen Bror gick för att prata med konsulten Curt. Jag sa att jag inte kunde vara själv, men han sa att det kunde jag visst.

Jag ringde runt för att få tag i någon av arbetskamraterna. Jag vågade inte vara själv och jag vågade inte gå ut i korridoren. Jag fick tag i anställd Ingrid som satt hos mig en stund. Hon försökte lugna ner mig, men det gick inte. Efter en stund gick anställd Ingrid.
Jag var ensam en stund, vet inte hur länge men det kändes långt, innan chefen Bror kom tillbaka. Chefen Bror berättade att konsult Curt klappat till anställd David samt varit dum mot fler. Konsult Curt menade själv på att han inte gjort nåt dumt.

Efter att konsult Curt blivit hemskickad i taxi så blev även jag det. Chefen Bror frågade om han kunde ringa en släkting, han visste att jag hade en bror i stan, men jag avböjde.
Taxichauffören följde mig upp till dörren.

Väl hemma kunde jag inte sova. Jag vågade inte lägga mig i sängen så jag la mig i soffan för att sedan åter flytta tillbaka till sängen. Jag vankade oroligt omkring i lägenheten.

På fredagen var jag ledig och åkte ut till mamma på landet. Där stannade jag till måndagen. Jag fick även ledigt på måndagen för att jag skulle slippa träffa konsult Curt. Chefen Bror skulle prata med konsult Curt om Curts kontrakt. Jag sa till chefen Bror att jag inte kunde jobba om konsult Curt var kvar.

Chefen Bror berättade för mig att han inte trodde att någon av arbetskamraterna skulle prata med mig om vad som hänt på festen. Chefen Bror tyckte alla skulle lägga den här händelsen bakom sig. Chefen Bror såg det som hade hänt som en separat händelse.

Jag frågade chefen om han tyckte jag skulle polisanmäla hotet. Chefen Bror tyckte inte det. Han menade på att polisen ville ha hotbild och så.

Flera gånger under helgen, och även ett antal gånger senare, kom den där konstiga andningen, oroskänslan och hjärtklappningen tillbaka. Helt plötsligt bara. På tunnelbanan, på ett varuhus. Mobbad, mindre logga.

Efteråt

Tiden närmast efter

Chefen Bror hade rätt om att arbetskamraterna inte skulle prata med mig om vad som hänt. De pratade inte med mig alls. Det var helt avskyvärt och jag bröts ner väldigt mycket tiden efter festen. Jag blev mer utfrusen efter personalfesten. Jag hade ingen att äta lunch med.

Jag tog också upp med chefen Bror att jag var rädd för att konsult Curt skulle ge igen på mig för att Curt inte fick vara kvar. Bror svarade att Curt inte skulle ge igen eftersom Bror hade kontroll på Curt.

Jag frågade anställd Ingrid om varför dom frös ut mig. Hon svarade att hon tyckte det var fel att en skulle behöva sluta när det blev bråk. Jag har funderat på om hon fick veta om jag sagt att jag inte kunde jobba om konsult Curt var kvar. Det kändes så. Det kändes också som om jag blev straffad för det som hänt.

Konsult Curt kommer tillbaka (April år 4)

Konsult Curt dyker upp på företaget igen. Han har fått nytt kontrakt. Det var någon som rekommenderat honom. Jag berättade om händelsen för min (sedan år 3) nya chef Karin som kollade runt lite och upplyste mig om att det var fler som råkade illa ut den gången samt att min förre chef, chefen Bror, upplyst Karin om att Bror inte dömde någon för en kris. Konsult Curt var kvar på företaget sent år 5.
Det kändes i min mage när Curt kom gående i arbetslokalerna.

Senare (år 4 eller år 5)

Jag pratade om hotet med en person på jobbet, anställd Johanna, som uttryckte sig som så här om händelsen; "du fick ingen som vittnade för dig".

Web
Analytics Made Easy - StatCounter