Jag har tidigare beskrivit hur konsultbolagen kan göra. På denna sida ska jag berätta lite till om det och hur det blev på jobbet.

Konsultbolagen bjuder sina kunder på middag, pub och fest ibland. En del av dessa bjudningar var konsultbolagens officiella kundträffar. Det räknas som "privat" vilket betyder att de fritt kan plocka ut de som dom vill frottera sig med alternativt de som de vill föra samman. Det är naturligtvis deras bjudningar och de gör naturligtvis som de vill. Men, hur blir stämningen på en arbetsplats när konsulterna konskvent undviker att plocka med vissa personer?

De medplockade

En sak som ganska snart blir ett faktum är att när någon av de av konsultbolagen alltid medbjudna själva ordnar något kul så gör dessa anställda likadant som konsultbolagen. De bjuder in precis samma personer som konsultbolagen brukar plocka ut på avdelningen plus konsulterna förstås.

Om chefen dessutom deltar i dessa sammankomster så blir deras beteende godkänt. "Chefen kom ju!"

Jag blev helt utanför. Det var mycket otrevligt och knäckande, särskilt om man som jag var nyinflyttad i stan. Det fick förödande konsekvenser. Jag tog upp en del av min tid på jobbet och på fritiden med att fundera på VARFÖR.

När jag klagade på allt detta fick jag mycket emot mig. Jag blev förtalad, fick nya egenskaper som bl a rättfärdigare deras sätt hålla mig utanför, chefen ljög och letade fel på mig osv. Det är mycket nedbrytande. Jag blev på dåligt humör och då var det anledning till att hålla mig utanför. Jag blev deprimerad. "Hon är så negativ!" En facklig persons (Johanna) kommentar: "Dom vill ha glada laxar!"
Ju fler gånger jag klagade ju mer skitsnack fick jag på mig. Dom ville helt enkelt inte ha mig med. Det började så fort jag satte min fot på företaget. Jag har inte fått reda på varför. Fullkomligt vidrigt.

En del av detta skitsnack är numera upphöjt till sanning. Och ja visst, en del av skitsnacket gick ut på att jag var knäpp i huvudet och nuförtiden mår jag dåligt. Dom gjorde så att jag mådde dåligt.

Vissa har varit så utstuderade att de utnyttjat att jag mått dåligt. Man har gjort mig arg, ledsen, orolig med flit. Drivit gäck med mig helt enkelt. Och när jag reagerade så kunde dom klaga på det. Fällor har ordnats. Allt för att se till att om jag klagade så skulle dom ha nåt att anföra emot mig. För mig innebär detta att jag hamnat utanför och fått privatlivet förstört. Dom fick mig ur balans och det har utnyttjats. När jag tagit upp det här med att anmäla det hela (nåt måste ju mitt privatliv vara värt) så har jag fått höra "att du trasslar bara till det för dig själv då".
Jag har blivit varnad för att överhuvudtaget prata om mobbningen och för att ge igen. Jag har blivit tillsagd att hålla ryggen fri.

Privat på jobbet

De tidigare nämnda sammankomsterna hölls ibland i lokaler på jobbet. Det gäller både de anställdas och konsulternas träffar.

Ibland sponsrade konsultbolagen pubar som hölls på jobbet. Sponsringen innebar att de bjöd på sponken. Eftersom de betalade så fick dom plocka folk.
Populärt bland de som fick gå.

Cheferna förökte ibland ordna liknande pubar. Sponk till självkostnadspris och alla inbjudna. Dessa pubar blev inte lika populära.

Jag anser att det faktum att de fick hålla till på jobbet med dessa "privata" fester ytterligare godkände sättet att plocka ut folk.

De "privata" festerna kunde alltså hållas på jobbet. Dessutom kunde jobbets kuvert, epostsystem, faxar, kopieringsmaskiner, kylskåp, sopsäckar mm användas. Jag tog upp det med facket.

Senare har jag fått lyssna på när konsultbolagens företrädare samt vissa anställda samlar in folks privata adresser. De av företaget inhyrda konsulterna skickar inbjudningar avseende sina officiella kundträffar till kundens anställdas hem.
Det tycker jag är konstigt.

Web
Analytics Made Easy - StatCounter